Ilopiha

Ilopiha

Ilopiha

Ilopihan taustalla toimii puutarhuri Tupu Kyllönen. Ilopiha tarjoaa luonnonvaratuotteiden (marjat, villiyrtit, sienet) keruupalveluja sekä kursseja ja villiyrtti-iltoja.

Tietotaitoa pienestä pitäen

Tupu on liikkunut luonnossa ja käyttänyt pihapiirissä olleita luonnonantimia jo pienestä pitäen. Tietotaitoa hän on kartuttanut omatoimisen opiskelun lisäksi mm. puutarhurin tutkinnolla ja parhaillaan menossa olevilla yrttiterapian etäopinnoilla. Tupu on myös koulutettu kauppayrttipoimija (nokkonen ja vuohenputki).

Tupu kertoo, että maalaisympäristössä varttuneena, hänen sukunsa naiset ovat toimineet oppaina villikasvien käyttöön. Luonnonkasvien hyödyntäminen ruokana, lääkkeenä ja kauneudenhoidossa on ollut hänelle itsestäänselvyys jo lapsesta saakka. Nokkoslettujen herkullisuus ja piharatamon käyttö pikkuhaavojen hoidossa on opittu kotona jo ennen kouluikää.

Keruupalvelu

Ilopihan Tupu Kyllönen kerää puutarhurin töiden ohessa villiyrttejä ja muita luonnontuotteita. Tupun kautta saat kuivattuja villiyrttejä, marjoja ja sieniä. Hän kerää ensisijaisesti Eviran ”Suomalaisten luonnonvaraisten kasvien elintarvikekäyttöhistoriatietoja” –listauksen mukaisia elintarvikekäyttöön hyväksyttyjä kasveja tai kasvinosia, sekä marjoja (mustikka, puolukka) että sieniä (etupäässä tatit, suppilovahvero, torvisieni). Vuohenputki, nokkonen, voikukka, maitohorsma, mustikan- ja vadelmanlehti ja siankärsämö ovat hänen eniten keräämänsä kasvit.

Ilopihan kasvit on kerätty 1950 rakennetun talon pihapiiristä, jonka historian ja alueen alkuperän hän tuntee jo 1950 –luvulta asti naapureiden kertomana, 1950-luvulta asti suvussa olleen toivakkalalaisen tilan maalaismiljööstä ja Kuhmon kotitilalta Kainuun sydämestä, jonka alueen hoidon hän tuntee kymmenien vuosien ajalta.

Villiyrttiretket

Voit pyytää Tupun oppaaksi villiyrttiretkelle Jyvässeudulla.

Tupu kerää villikasvit luonnosta kestävästi ja asianmukaisesti.

Osta Ilopihan tuotteita ja palveluja.