Tuntuuko olosi joskus väsyneeltä ja arki uuvuttaa? Keho ja mieli kaipaavat aika ajoin puhdistuskuuria, joka voi tuoda uutta energiaa arjen askareisiin.

Mitä me yrttinaiset teemme, kun olo ja mieli on väsynyt. Tukeudumme kansanperinteen neuvoihin ja suuntaamme lähiluontoon eheytymään sekä keräämään puhdistavia villikasveja keittiöömme.

 

Perinteisesti puhdistavana pidetyt villikasvit

Puhdistamme mielemme luonnossa kävelemällä ja keräämällä samalla villikasveja. Villikasvikausi jatkuu Suomessa ensimmäisistä vihreistä versoista pitkälle syksyyn muuttaen muotoaan vuodenaikojen mukaan. Talven varalle voit itse kerätä tai ostaa villikasvit.

Villikasvien uskotaan perinnetiedon mukaan auttavan kehon puhdistuksessa. Valitsimme sinulle perinteisesti puhdistavina pidetyn nokkosen, voikukan ja siankärsämön sekä keräsimme vinkit kehoa ja mieltä energisoivaan puhdistuskuuriin. Voit käyttää kasveja tuoreina, pakastettuina tai kuivattuina tukemaan omaa puhdistuskuuriasi muiden kehoa puhdistavien ruoka-aineiden kanssa.

 

Forest Foodyn vinkit keveämpään oloon

Lempeän luonnollisen puhdistuskuurin voit tehdä seuraavin pienin muutoksin arjessasi.

 

KEVENNÄ. Kevennä ruokavaliotasi hetkeksi. Keventäminen onnistuu helposti vaihtamalla ateriat keittoihin ja smoothieihin.

Puhdistavia ruoka-aineita ja kevyempää ruokavaliota voit käyttää muutamasta päivästä kuukauteen kehoasi kuunnellen. Valitse aika tarpeesi mukaan. Jo lyhytkin detox–kuuri tai puhdistavien villikasvien lisääminen ruokavalioon tekee hyvää ja piristää kehoasi.

Voikukka

Kansanperinteessä kaunistavat voikukan lehdet tunnetaan kehon puhdistajana, kuuraajana, sekä turvotuksen poistajana.

 

 

 

Keräsimme teille lempireseptejämme inspiroimaan puhdistuskuuria.

          

Puolukka-vihersmoothie

Kourallinen puolukoita
1 luomubanaani
1 tl nokkosen siemeniä
Kourallinen voikukanlehtiä tai ruokalusikallinen kuivattuja lehtiä
(siankärsämönlehti tai ripaus kuivattuna)
1 1/2 dl luonnonjugurttia
(1/2 dl mustikka- tai puolukkamehua)
Sekoita raaka-aineet tehosekoittimessa, lisää jäitä tai puolukat suoraan pakkasesta, jos haluat nauttia kirpsakan smoothien kylmänä. Nauti heti.

Lähde: Forest Foodyn Jennin keittiöstä

          

Detox-smoothie 

2  luomulaatuista omenaa
1/2 avokado
Yhden luomusitruunan mehu (ja kuori jos haluat lisää potkua)
Kaksi kourallista tuoreita voikukanlehtiä tai pari ruokalusikallista kuivattuja
2 dl tuoretta ananasta tai banaania
2,5 dl vettä
Jäitä

+ jos kaipaat lisää makeutta voit laittaa mukaan myös ruokalusikallisen kotimaista koivusokeria.

Paloittele raaka-aineet ja sekoita kaikki, jäitä lukuun ottamatta keskenään tehosekoittimessa tasaiseksi. Tarkista maku. Lisää jäät ja sekoita vielä kerran. Raikas, puhdistava ja kaunistava smoothie on valmis. Nauti heti.

LÄHDE: https://blogit.terve.fi/rakkaudellakarita/puhdistava-detox-smoothie/

 

JUO. Juomalla nesteitä, erityisesti vettä pidät huolta nestetasapainosta. Veden lisäksi voit lisätä mieleisiäsi villikasveja veteen hauduttaen lämmintä yrttiteetä tai tehden virkistävää makuvettä.

 

Siankärsämö

Perinteisesti siankärsämöä on pidetty kaiken parantavana rohtona. Myös puhdistuskuuriin se sopii mainiosti perinteisesti kuona-aineita puhdistavana villikasvina. Siankärsämöstä käytetään kukkia ja lehtiä yrttinä sekä kauneudenhoidossa.

 

 

Hauduta mieleisestäsi villikasvista tai kasvien sekoituksesta kehoa lämmittävä ja mieltä rentouttava yrttitee.

          

1 rkl kuivattua villikasvia (nokkonen, voikukka, siankärsämönkukka tai mieleinen yhdistelmä näistä)

2 dl kuumaa vettä

Hauduta yrttitee mieleisistä kasveista. Laita lusikallinen kuivattua villikasvia per teekuppi hautumaan 10 minuutiksi kuumaan veteen ja yrttitee on valmis nautittavaksi.

Villikasveista tehtyä yrttiteetä voidaan käyttää itsessään puhdistavana kuurina.  Älä kuitenkaan käytä kolmea viikkoa pidempään samaa villikasvia.

 

LIIKU. Liikkumalla luonnossa päivittäin lasket mielesi ja kehosi stressitasoa.

Luonnossa liikkuminen ja villikasvien kerääminen tasapainottaa kiireisen arjen keskellä. Luonnossa syke laskee, hengitys tasaantuu, mieli rauhoittuu ja keho elpyy. Luonnon keskellä ajatukset hiljentyvät ja on helpompi olla läsnä tässä hetkessä.

 

 

VAALI KEHOASI. Uskomme, että kauneus kumpuaa sisäisestä hyvästä olosta, joten älä unohda kehosi hellimistä ja huolehtimista.

Hyvät yöunet ja kehosta huolehtiminen lisäävät hyvinvointiasi kohottamalla mielialaa. Samaiset villikasvit sopivat niin syötäväksi kuin myös kauneutesi ylläpitäjäksi. Käytä villikasveja erilaisina yrttihoitoina saaden näin villikasvien hyvät ominaisuudet myös kehosi ulkoiseen hyvinvointiin.

Villikasveista voit tehdä naamioita, kasvovesiä, suuvettä, kylpyjä, hiushuuhteita ja käyttää höyrytyksessä.

Nokkonen

Kansanperinteessä polttavaa nokkosta pidettiin kokonaisvaltaisesti terveyttä ja suorituskykyä edistävänä kasvina. Puhdistuskuuriin se sopii uskotun nesteitä poistavan ominaisuutensa vuoksi. Nokkosen ravintosisältöön voit tutustua Finelissä.

 

 

Yrttiteetä kannattaa haudutella kerralla enemmän. Nokkosesta saat ihanan hiushuuhteen teehetken jälkeiselle iltapesulle (suosittelemme varovaisuutta vaaleiden hiusten kanssa!) ja siankärsämöä on perinteisesti käytetty rasvaisen ja näppyläisen ihon hoitajana vaikkapa kasvovetenä.

Tee oma puhdistava jalkakylpy hauduttamalla kasveja saunan lämmitysajan kuumassa vedessä. Käytä osa vedestä hiushuuhteena.

Villikasveja voit käyttää tuoreena, pakastettuna tai kuivattuna, mikä sopii parhaiten vuodenaikaan. Voit ostaa Forest Foodysta valmiiksi kuivattuja villikasveja puhdistuskuurisi tueksi.

 

 

Helli kehoasi <3

Forest Foodyn Sanna & Jenni