Villiruokaa luonnosta lautaselle

Kävimme keväällä Hortoilu.fi -sivuston ylläpitäjien Jouko ja Raija Kivimetsän Luonnonkasveista lisäansioita -hortatuotekoulutuksen, joka syvensi tietoamme Suomen luonnon arvokkaista villivihanneksista ja –yrteistä sekä villiruoan tuotteistamisesta. Lähdimme kurssilta taskussa villikasvien poimijakortti ja mieli täynnä ideoita Forest Foodyn markkinapaikkaan.

Palaan keväiseen blogikirjoitukseen, joka tarjoaa muistilistan tarvittavista varusteista villiruokaretkelle. Lue ja poimi muistilista itsellesi luontoretkeen valmistautumista varten. Nyt mennään metsään – oletko valmis?

Villiruokaretki_ForestFoody

 

Luonnonantimien kerääminen – mitä tulee ottaa huomioon?

On asioita, joita tulee tietää ja ottaa huomioon luonnossa liikkuessa ja luonnonantimia kerätessä. Keräsimme teitä lukijoita ajatellen tärkeimmät blogikirjoitukseen.

 

Kerää vain sään salliessa. Villikasveja tulee kerätä vain sään salliessa. Kasvien tulee olla kuivia kerättäessä, joten kerää kasvit, kuivalla säällä ja aamukasteen haihduttua.

Aurinkoinen sää sopii villien kasvien keruuseen. 

 

 

 

 

Tutustu keruupaikkaasi. Tutustu keruupaikkasi käyttöhistoriaan. Kerää vain paikoilta, joiden tiedät olevan puhtaita. Seuraavat rajoitukset tulisi ottaa huomioon keruupaikkaa valitessa.

  • Kerää 50-100 metrin etäisyydellä vilkkaasti liikennöidystä tiestä. Koiran hihnanmitan etäisyydellä kävelytiestä. Mitä vilkkaammin liikennöity tie, sen kauempana.
  • Älä kerää lainkaan kaupunkien ja taajamien Luontoretkikeskustoista.
  • Älä kerää lainkaan saastuttavien laitosten läheisyydestä.
  • Keinolannoitetulta tai torjunta-ainein käsitellyiltä alueilta ei tule kerätä. Ota tämä myös huomioon peltojen laitamilta kerätessäsi.
  • Älä kerää myöskään typpipitoisilta paikoilta, kuten navetan ympäristöstä.

 

Koriin vain hyväkuntoiset kasvinosat. Kerää nuoria ja hyväkuntoisia kasvin osia, kukat ja kukinnot juuri puhjenneina sekä siemenet ja marjat vain kypsinä. Kerää luonnonantimet oikeaan aikaan kesästä ja sitä, mitä alueella on tarjolla.

  • Lehdet ennen kukintaa.
  • Kukat vastapuhjenneina ja kukinnot osittain auenneinna.
  • Juuret ja juurakot keväällä tai syksyllä.
  • Siemenet ja marjat kypsyneinä.

Kerää aina luonnonantimia, mitä alueella ja ajankohdalla on tarjolla.

 

Muista kerätä jälkesi mukaan luonnosta ja kunnioittaa luontoa. Kerää vain tarpeesi mukaan ja luontoa kunnioittaen. Kerää kasveista vain ne osat, jotka tarvitset. Kerää kestävän keruun periaatteen mukaan ja jätä suurin osa kasvustosta tuottamaan uutta satoa. Huolehdi, ettei keruu vaaranna marjojen syntymistä tai keruuympäristön luontoa.

Villiruokaretki

 

Tunnista keräämäsi kasvit. On hyvin tärkeää, että keräät vain ne kasvit, sienet ja marjat, joiden tunnistamisesta olet varma. Suomen luonto on täynnä myrkyllisiä tai syötäväksi kelpaamattomia lajeja ja se kaikkein houkuttelevin voi olla myrkyllisin. Mikäli et ole aivan varma, mitkä sopivat syötäväksi, ota mukaan henkilö, joka voi opastaa sinua tai opiskele lisää kurssilla. Luonnon oppimisessa tarvitaan malttia. Moni konkari pitää hyvänä ohjenuorana muutaman uuden lajin opettelua kasvukauden aikana.

Kerää vain tuttuja luonnonantimia.

Mikäli aloittelet vielä luonnonantimien keruuharrastusta tai haluat lisäoppia, pyydä apua kokeneelta ystävältäsi tai ilmoittaudu paikkakuntasi kurssille tai retkelle.

Opettele muutama uusi laji jokaisella satokaudella. 

Haluatko metsään Forest Foodyn kerääjien kanssa? Markkinapaikasta löydät kotipaikkakunnallasi järjestettävät retket ja kurssit.

 

Forest Foodyn tarina