Haluamme jatkaa kukkaishuumassa nostamalla parrasvaloihin lempikukkamme maitohorsman. Meillä on nyt ilo viedä teidät syvemmälle kukkien makumaailmaan esittelemällä maitohorsman yhdessä Kukkamakuja -kirjan kirjoittajan Tekla Wannaksen kesäisin reseptein.

 

Maitohorsma (Chamaenerion angustifolium, aiemmin Chamerion angustifolium)

 

Maitohorsman makumaailma

 

Tekla kuvaa maitohorsman kukintoja makumaailmaltaan erittäin monimuotoisina ja joissa on tunnistettavissa herkullista mesimarjaa, kukkaista makua, tummaa viinirypälettä, kirsikkaa, päärynää ja sitrusta. Hän kertoo, että makupalettina maitohorsma on monimuotoinen ja herkullinen ja sen jälkimaku hienostunut.

Tekla suosittelee kaivamaan kukinnoista esille vahvempia makuja käsittelemällä niitä: “Rentunruusunakin tunnettu maitohorsma on erottamaton osa suomalaista kesämaisemaa. Vaatimaton kukinto ei maistu tuoreena juuri miltään, mutta käsiteltynä siitä paljastuu uskomattoman voimakkaita makuja. Maitohorsma on viime aikoina tullut suosituksi villiyrttinäkin, sillä sen nuoria varsia voi käyttää ruoanlaitossa parsan tavoin. Kukinnoista saa kaivettua varsia huomattavasti voimakkaampia makuja esiin. Kukinnon voimakkain tunnistettava maku on ylellinen mesimarja. Herkullisen monivivahteinen makumaailma on helpoiten tunnistettavissa maitohorsmajuomassa tai mehujäässä.”

 

Horsman kukat ovat nyt parhaimmillaan. Inspiroidu ihanista syötävien kukkien resepteistä ja loihdi kauniinväriset herkut iloksesi!

 

 

Maitohorsmajuoma

 

Maitohorsmajuoma luonnon oma juoma, jonka väri tuo juhlan arkeenkin.

 

Maitohorsmajuoman makumaailmassa on mesimarjaa, tummaa viinirypälettä, kirsikkaa, päärynää, sitrusta, hienostunut jälkimaku.

 

 

Maitohorsmajuoma

Vaihe 1:

1,5 litra maitohorsman kukintoja (50g) (Chamaenerion angustifolium)

2 litra vettä

Vaihe 2:

18 dl uutettua mehua

4 dl sokeria

20 g sitruunahappoa

Huuhtele maitohorsmankukinnot hyvin reilussa kylmässä vedessä ja nosta ne talouspaperin päälle kuivumaan. Laita kukinnot kannelliseen astiaan, ämpäriin tai kattilaan. Keitä vesi kiehuvaksi ja kaada se kukintojen päälle. Jäähdytä seos jääkaapissa ja anna sen makuuntua seuraavaan päivään asti. Siivilöi kukinnot pois. Sekoita sokeri nesteeseen ja sen jälkeen sitruunahappo. Väri muuttuu sitruunahapon ansiosta kauniin punaiseksi, sekä tuo maitohorsmasta uusia makumaailmoja esiin. Tarjoile kylmänä jäiden kanssa. Juoma sopii hyvin myös alkoholittomaksi cocktail vaihtoehdoksi sen hienostuneen makumaailmansa vuoksi. Laimenna tarvittaessa soodalla tai vedellä.

 

 

  

Maitohorsmamehujää

 

Maitohorsmamehujää – pirteänvärinen hellepäivän herkku.

 

Maitohorsmamehujään makumaailmassa on mesimarjaa, tummaa viinirypälettä, kirsikkaa, päärynää, sitrusta, hienostunut jälkimaku.

 

 

Maitohorsmamehujää

5 dl maitohorsmajuomaa

2 dl sokeria

Sekoita sokeri maitohorsmajuomaan, kunnes sokeri on täysin liuennut. Kaada seos jäätelömuotteihin ja jäädytä pakkasessa seuraavaan päivään.

Koristele halutessasi elintarvikekelpoisella kultahileellä.

 

 

 

 

Maitohorsmapalmier

 

Tarjoile maitohorsmapalmier kahvipöydän jaettavana herkkuna ystävien kesken.

 

Maitohorsmapalmierin makumaailmassa on mesimarjaa, tummaa viinirypälettä, hedelmiä.

 

 

Maitohorsmapalmier

4 dl maitohorsmasokeria

voitaikinaa

Kauli voitaikinasta kaksi ohutta pyöreää levyä. Nosta toinen levy leivinpaperin päälle leivinpellille. Voitele pellillä oleva levy kananmunalla ja ripottele päälle reilusti maitohorsmasokeria. Nosta toinen voitaikinalevy päälle ja voitele taikinalevy kananmunalla. Laita pieni juomalasi keskelle taikinaympyrää. Leikkaa juomalasin ympäriltä 4cm levyisiä viipaleita, niin että taikinaviipaleet pysyvät kiinni toisissaan keskikohdasta. Kierrä joka toinen viipale erisuuntaan. Paista 190 asteisessa uunissa n. 20 minuuttia. Ripottele kuuman palmierin päälle vielä horsmasokeria, jotta leivonnaisen väri on kauniimpi ja lopputulos herkullisempi.

 

 

 

Maitohorsmasokeri

 

Maitohorsmasokerilla saat kauniin maun ja värin herkkuihin.

 

Maitohorsmasokein makumaailmassa on mesimarjaa, tummaa viinirypälettä, kirsikkaa, päärynää, punaisia marjoja

 

 

Maitohorsmasokeri

4 dl maitohorsmankukintoja (25g)

2 dl sirosokeria

1 g sitruunahappoa

Laita maitohorsmankukinnot, sokeri ja sitruunahappo tehosekoittimeen. Pyöritä, kunnes seos on tasaista. Levitä sokeri leivinpaperin päälle kuivumaan, kun sokeri on kuivunut pyöritä se tasaiseksi tehosekoittimessa.

 

 

Maitohorsman keruu

 

Maitohorman versoja käytetään parsan tapaan, lehtiä teenä ja kasvin kukat ovat myös syötäviä. Kerää kukat aina puhtaalta kasvualustalta, luontoa kunnioittaen ja käsittele heti keräämisen jälkeen. Kokosimme villiyrttien keräämisessä huomioon otettavia asioita blogiimme. Keskikesällä on myös hyvä aika lähteä villiyrttikurssille oppimaan villikasvien kerääminen ammattilaisen opastamana. Kursseja voit varata suoraan Forest Foodysta.

Maitohorsman kukat kukkivat vain kerran kesässä, joten se on todellinen satokausi herkku. Haluatko ostaa horsmankukkia suoraan kerääjältä itsellesi tai yrityksen käyttöön? Voit tilata tuoreita kukkia suoraan Forest Foodyn yhteisön ammattikerääjiltä keruupalveluna tai ota yhteyttä meihin hello@forestfoody.fi. Kuivattuja kukkia tulee markkinapaikkaan taas saataville, kunhan kerääjät saavat sadon kerättyä ja kuivattua. Voit ilmoittautua odotuslistalle vaikka jo tänään!

 

 

Makoisia kesähetkiä toivotellen,

Tekla ja Foodyt

 


Kuvat: Noora Qvick

Blogin reseptit: Tekla Wannas

Lisää syötävien kukkien reseptejä Teklan Kukkamakuja -kirjassa, jonka voit tilata Forest Foodysta.

Voit sukeltaa myös Teklan mukana kukkien makumaailmaan Instagramissa: @Floricious Food #kukkamakuja

Tekla Wannas on kaupallisesti koulutettu ruoka-alan ammattilainen, joka on aiemmin työskennellyt ravintoloissa niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Hänen mielenkiinto kukkien käyttöön ruoassa heräsi ravintolatyössä 2000-luvun alussa. “Tuolloin mietin, että miksi ruusuvedet ja muut uutteet maistuvat saippuoilta ja eikö kukilla ole tosiaan enempää annettavaa kuin lähinnä koristearvo annoksissa. Turkin reissullani söin tuoreista ruusunterälehdistä tehtyä hilloketta ja mielenkiintoni heräsi kukkamakuja kohtaan. Sen jälkeen opintomatka ja itseoppiminen kukkien mauista alkoi, pitkäjänteinen työ ja kokeilunhalu yllätti itsenikin. Olin todella hämmästynyt miten kukat sisältävät niin paljon monimuotoisia ja herkullisia makuja ja kuinka vähän siitä tiedetään. Oma suosikkini on ehdottomasti Maitohorsma ja toivoisin, että kaikki suomalaiset tietäisivät miltä esim. Maitohorsmasta tehty juoma maistuu.” 

Wannakselta on aiemmin julkaistu ruokakirja ja lisäksi hän on toiminut myös MTV3:lla Huomenta Suomen yhtenä kokkina.