Kevään edetessä on hyvä tarkistaa ja kerätä varusteet satokauden villiruokaretkille. Me foodilaiset olemme pakanneet jo omat reppumme. Tässä kokoamamme lista asioista ja tavaroista, joita teidän kannattaa omiin reppuihinne pakata retkelle villiruokaa keräämään eli hortoilemaan.

Luonto täyttyy villiyrttien versoista – Suomen lähisuperfoodeista

Forest Foody toukokuisessa Kainuussa.

Suomen luonto herää parhaillaan talviunilta ja metsä kutsuu retkeilemään. Nyt kevään edetessä on hyvä aika muistella, mitä varusteita tarvitset villiruokaretkelle. Suomen neidon suuruuden havaitsee parhaiten vuodenajan vaihtuessa. Etelä-Suomessa villikasvikausi alkaa olla jo parhaimmillaan. Täällä Kainuussa taas odotellaan vasta jäiden lähtöä. Arktisesta Lapista puhumattakaan… Vihreät taimet alkavat versoa maasta, näistä syötävät villiyrtit ovat maukasta lähiruokaa. Villiyrttisesonki on alkanut!

 

 

Miten varustautua luontoretkelle ja villiruoan keräämiseen?

Hyvät kengät ja sään mukainen pukeutuminen. Mikään ei ole tärkeämpää kuin hyvin voivat jalat ja lämmin vaatetus. Ota vuodenajan mukainen asu ja varaudu lisävarusteisiin säätiedotuksen mukaisesti. Ehkä haluat myös suojautua hyttysiltä asusteilla, koska kerätessä emme halua käyttää hajusteita tai karkoitteita.

Varusteet villiruokaretkelle

Varusteet villiruokaretkelle. Suomen luonto herää parhaillaan talviunilta ja metsä kutsuu retkeilemään ja tarjoaa erilaista villiruokaa pitkin kasvukautta.

Kori. Villikasvit ja sienet on paras kerätä puhtaaseen ja ilmavaan koriin. Jokainen laji omaansa. Jos koreja mahtuu käteen vain yksi niin, varaa mukaan paperi- tai suodatinpusseja eri lajeja varten. Yllättävien luontoretkien varalle paperipussi tai pestävä paperipussi sujahtaa helposti pienempään tilaan ja kulkee matkassa vaikka käsilaukussa.

KäsineetRuuaksi käytettävät luonnonantimet haluat kerätä puhtain käsin tai hanskoin. Lisäksi nokkosen keruun varalta voit halutessasi pakata mukaan käsineet.

Villiruokaopas. Opaskirja tai puhelinsovellus kasvien, marjojen ja sienten tunnistamisen avuksi. Muistathan, että luonnossa on paljon myrkyllisiä ja ruuaksi sopimattomia lajeja. Älä koskaan kerää tuntemattomia lajeja ravinnoksi!

Muistiinpanovälineet. Pidätkö kirjaa sadosta ja paikoista? Jokaisella meillä on oma tapamme pitää muistiinpanoja. Pieni muistikirja ja kynä tai muistiinpano- ja/tai karttasovellus puhelimessa auttaa pitämään muistissa jo kerätyt alueet ja myös parhaat paikat tuleville vuosille. Helpoimmaksi kokemamme tapa on ottaa kännykällä kuva keruupaikasta. Useimmat puhelimet säilyttävät kuvassa paikan nimen ja tiedon.

Eväät. Älä ikinä aliarvioi hyvien eväiden voimaa. Luonnossa ruoka maistuu aina paremmalle ja voit viipyä luontoretkelläsi aikomaasi pitempään eväiden voimalla. Voit rikastaa eväitäsi keräämilläsi tai taukopaikan vieressä olevilla villikasveilla. Marjat ovat ihana välipala tai jälkiruoka.

Kartta. Jos lähdet pidemmälle tuntemattomaan maastoon, otathan kartan ja tarpeen mukaan GPS-paikantimen mukaasi. Kartan avulla myös tiedät missä liikut ja voit kerätä luonnonantimia. Luonnonantimien keräämisessä tulee ottaa huomioon luonnon monimuotoisuuden säilyttäminen ja kestävä käyttö sekä säännöt, joita kaikkien luonnossa liikkujien ja luonnonantimien kerääjien tulee noudattaa, kuten luonnonsuojelualueet, jokamiehenoikeudet ja kysyä lupaa maanomistajalta tarvittaessa.

Kamera ja muut harrastevälineet. Me foodilaiset olemme innokkaita kuvaajia ja mukanamme luonnossa kulkee aina vähintäänkin kännykän kamera. Suomen luonnon kauneutta on ilo välittää kuvin muillekin.

Pakkaa listalta tarvitsemasi reppuusi luontoon lähtiessä. Tai vain astu luontoon, sillä luonnosta nauttimiseen et tarvitse varusteita. Suosittelemme kuitenkin, että käytät villiyrttien keräämiseen koria, jossa saat ainekset kannettua keittiöösi ja sieltä lautaselle tai myyntiin Forest Foodyn yhteisölle.

Toivotamme kaikille energisoivia hetkiä luonnossa <3  

 

Rekisteröidy ja tarjoa luonnonantimia tai keruupalvelua myyntiin Forest Foodyn yhteisölle.

 

Varaa paikkasi Forest Foodyn villiyrttiretkille ja -kursseille sekä luonnon inspiroimiin työpajoihin ja lähde oppimaan uutta Suomen heräävään luontoon!