Suomalaisilla luonnonantimilla saat menuusi ripauksen villeyttä. Forest Foodyn yhteisön jakamat reseptit ovat herkullisia sellaisinaan tai voit nauttia ateriakokonaisuuden pitkän kaavan mukaan hyvässä seurassa.

Kuusenkerkkäsiirapilla maustettu juhlajuoma.

Sekoita hieman kuusenkerkkäsiirappia kuplivan sekaan ja saat raikasta juhlajuomaa.⠀

Katajainen suppilovahvero-mustatorvisienikeitto⠀

(Resepti: Paula Ylä-Hokkala)⠀

50 g kuivattuja suppilovahveroita⠀

10 g kuivattuja mustatorvisieniä⠀

1 rkl voita tai öljyä⠀

1 iso sipuli⠀

8 dl kasvislientä⠀

2 dl sienten liotusvettä⠀

4 rkl vehnäjauhoja⠀

1 tl pieneksi murskattua katajanmarjaa⠀

(ja/tai viherpippuria)⠀

Suolaa maun mukaan⠀

2-3 dl kermaa⠀

•⠀

Liota kuivattuja ja halutessasi pienemmäksi murskattuja sieniä lämpimässä 2 dl vedessä n. 10 min ajan. Kuullota silputtu sipuli voissa tai öljyssä kattilassa. Lisää suppilovahverot, mustatorvisieni ja kasvisliemi ja anna kiehua kymmenisen minuuttia. Suurusta keitto sekoittamalla jauhot pieneen vesitilkkaan.⠀

•⠀

Lisää suurus keiton joukkoon ja anna kiehua vielä 5 minuuttia. Lisää murskatut katajanmarjat, (pippuri), suola ja kerma. Vinkki: Jos tarjoat keittoa vaikka joulupöydässä, voit laittaa koristeeksi pöydälle joko katajan-, kuusen- tai männynhavuja tuomaan lisää tunnelmaa ja metsäistä luonnontuoksua.⠀

Neljän villin sämpylät⠀

(Resepti: Reija Korhonen)⠀

Kuusenkerkkä-Nokkonen-Poimulehti-Vuohenputki⠀

•⠀

Jauha yrtit blenderissä tai morttelilla. Sekoita astiassa:⠀

½ dl jauhettuja yrttejä⠀

½ dl öljyä⠀

2,5 dl haaleaa vettä⠀

2 dl 4-viljan puurohiutaleita⠀

1 ps kuivahiivaa⠀

(½ tl suolaa ja sokeria)⠀

•⠀

Lisää 4 dl vehnäjauhoja. Kohota 1-2 tuntia. Leivo taikina sämpylöiksi ja kohota pellillä ½-1 h. Paista 200-asteisessa uunissa 15-20 minuuttia. Voit lisätä taikinaan myös pihlajanmarjoja.⠀

Kuusiriimihärkä ⠀

(Resepti: Niko Puikkonen)⠀

300 g marmorihärkää⠀

2 tl karkeaa merisuolaa⠀

1 tl rouhittua mustapippuria⠀

1 tl vodkaa⠀

Kourallinen kuusenhavuja⠀

•⠀

Tarjoiluun: Herkkusieniä, parmesaania ja laadukasta oliiviöljyä.⠀

•⠀

Hiero lihan pintaan suola ja pippuri. Anna sen maustua jääkaapissa tunnin verran. Pyyhi enimmät suolat ja pippurit pois ja pirskottele lihan päälle vodkaa. Laita lihan päälle kuusenhavut ja rullaa liha kelmuun. Laita pätkä pakkaseen. Ota jähmettynyt liha pakkasesta puoli tuntia ennen tarjoilua. Poista havut ja leikkaa liha ohuiksi siivuiksi. Tarjoile riimihärkä herkkusienien, parmesaanin ja hyvän oliiviöljyn kera.⠀

Herukanlehtikakku⠀

(Resepti: Merja Mäkinen)⠀

250 g voita⠀

3 dl sokeria⠀

5 dl mantelijauhoja⠀

3/4 dl vehnäjauhoja⠀

4 kananmunaa⠀

Mustaherukanlehtiä⠀

•⠀⠀

Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää joukkoon mantelijauhot ja vehnäjauhot sekä munat yksitellen. Vuoraa voideltu kakkuvuoka mustaherukanlehdillä ja laita taikina vuokaan sekä taittele lehdet taikinan päälle. Paista kakkua 180 asteen uunissa n. 25 minuuttia.⠀

Puolukkainen kuusenkerkkäglögi

(Resepti: Merja Mäkinen)⠀

Keitä ensin glögisiirappi.⠀

5 dl puolukoita⠀

Hieman vettä⠀

Kanelitanko⠀

Tähtianista⠀

Kuivattu inkivääri⠀

1 rkl kardemummaa⠀

4 dl ruokosokeria⠀

•⠀

Mittaa ainekset kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä hiljalleen 15-20 minuuttia. Siivilöi puolukan kuoret ja mausteet pois ja säilö siirappi pulloon. ⠀

•⠀

Laita vettä kiehumaan haluamasi määrä ja lisää siihen kuusenkerkkäjauhetta (1 tl kupilliseen) tai käytä kuohuvaa kuusenkerkkäjuomaa. Lisää glögisiirappia maun mukaan juomaan.⠀

Katso kaikki reseptit.

Forest Foodysta voit poimia koriisi villejä luonnon raaka-aineita.