Suomi täyttyy luonnonkukista keskikesän aikaan. Väriloisto ja huumaavaa tuoksu ympäröi metsässä, tienpientareilla, niemennotkoissa ja niityillä.

Kukat ovat osa Suomen kaunista suvea. Luonnonkukkia käytetään kodin ja pihapiirin koristamiseen tai solmien kukkaseppele kaunistamaan asukokonaisuutta. Villikukkia käytetään perinteisesti rohdoskäytössä ja osa luonnonkukista on myös syötäviä. Syötävistä luonnonkukista loihdit villimmät ateriat ja kukkia voi käyttää myös kattauksen syötäväksi koristeeksi. Kukkaloisto sopii myös kauneudenhoitoon, vaikkapa mökkisaunassa tehtävään jalka- tai hiuskylpyyn.

Kokosimme Forest Foodyn vinkit villikukkien käyttöön sekä kukkien säilömiseen talven varalle.

Luonnonkukkien käyttö

Luonnonkukat kaunistavat sinua niin sisäisesti ravintona kuin myös ulkoisesti kauneudenhoidossa.

Maitohorsman kukka_ForestFoody

Kukkaisvesi

Virkistävä juoma helteiseen iltapäivään.

Kerää pihapiiristä maitohorsman, syreenin tai mesiangervonkukkia, huuhdo kukat puhtaalla vedellä ja laita ne pullolliseen tai kannulliseen vettä. Jätä vesi muutamaksi tunniksi jääkaappiin ja nauti raikas kukkaisvesi vaikkapa iltapäivän välipalahetkessä. Kukkaisvesi maistuu raikkaalta helteisen kelin virkistäjänä.

KUKKAISVESI

1 litra vettä

1/2 litraa kukintoja

Huuhtele kukinnot puhtaaksi ja lisää ne kannulliseen raikasta vettä. Anna veden maustua jääkaapissa muutaman tunnin ajan ja mieluummin yön yli. Nauti.

 

Mausta vesi heleillä mustikan kukilla.

Mustikankukkavesi_Forest Food

Kukkaismehu

Säilö kesän kukkainen maku pulloon talven ajalle.

Useiden kotoa löytyy itse tehdyt marjamehut. Oletko jo tehnyt mehua maitohorsmasta tai mesiangervosta? Kukkaismehut maistuvat ihanalle ja tuovat mieleen kesän värit sekä maut syksyn ja talven iltoina.

MESIANGERVOMEHU

50 mesiangervon kukintoa

2 sitruunaa viipaloituna

1 1/2 l vettä

2 kg sokeria

1/2 dl sitruunamehua

Laita mesiangervon kukinnot ja sitruunan viipaleet puhtaisiin lasipurkkeihin. Kummenna vesi, sokeri ja sitruunamehuseos kiehuvaksi ja kaada se kukintojen päälle. Laita mehu 3-5 vuorokaudeksi jääkaappiin. Siivilöi mehu sitten kostean harsokankaan läpi. Laimenna mehutiiviste kylmällä vedellä suhteella 1 osa mehua, 5 osaa vettä. Tarjoa mehu jääkylmänä. Mehu säilyy pidempään pakastamalla.

Lähde: Luonnosta lautaselle: Mæhlum, Dreyer Hensley, Hensley.

Kukkaistee

Kupillinen haudutettua villikukkaa teehetkeen.

Kupillinen villikukista haudutettua teetä tuo hurmaavan tuoksun teehetkeen. Hauduta maitohorsman, mesiangervon tai kanervankukista teetä tai tee niistä oma teesekoitus.

Villikukkatee

Hauduta yrttitee mieleisistä villikukista ja -kasveista

 

KUKKAISTEE

Laita lusikallinen kuivattua luonnonkukkaa per teekuppi hautumaan 10 minuutiksi kuumaan veteen ja yrittitee on valmis nautittavaksi.

Kukkaisravinto

Kukat koristamassa kattausta tai villiruokana kokin taikomana.

Syötävien villikasvien kukat sopivat useimmiten myös ruoanlaittoon. Voit koristella annokset luonnonkukkasin tai käyttää niitä raaka-aineena ruoanlaitossa. Hortoilu.fi -sivuston blogista löydät käyttövinkkejä maitohorsman käyttöön ruuanlaitossa.

Kukat kauneudenhoidossa

Luonnonkukat kaunistavat ihoa ja hiuksia.

Luonnonkukat kauneudenhoidossa ovat täysin säilöntäaineista vapaata lähikosmetiikkaa. Tee itse hiusvesi tai jalkakylpy luonnonkukista saunailtaan.

Tee oma jalkakylpy pihapiirin kukista hauduttamalla kasveja saunan lämmitysajan kuumassa vedessä. Käytä osa vedestä hiushuuhteena.

Luonnonkukkia käytetään myös kosmetiikan raaka-aineena. Forest Foodysta voit tilata Villiyrttipuodin käsintehtyjä ihonhoitotuotteita suomalaisista villiyrteistä ja marjoista, luonnonmukaisesti viljellyistä kasveista ja korkealuokkaisista kasviöljyistä.

Osta Villiyrttipuodin mesiangervosalva Forest Foodysta!   Osta Villiyrttipuodin vadelma & sokeri vartalokuorinta Forest Foodysta!   Osta Villiyrttipuodin 6+6 kasvoöljy Forest Foodysta!   Osta Villiyrttipuodin kehäkukkasalva Forest Foodysta!

Tilaa luonnonkukkia Forest Foodyn luonnonantimien kerääjiltä tai osta markkinapaikasta valmiiksi kuivattuja kukkia tai luonnonkosmetiikkaa.

Aurinkoisin terveisin kukkaislumon keskeltä,

Forest Foodyn Sanna & Jenni