Blogissamme johdatamme sinua Suomen syötävien villikukkien käyttöön. Suomi täyttyy villikukkien loistosta keskikesän aikaan. Väriloisto ja huumaavaa tuoksu ympäröi metsässä, tienpientareilla, niemen notkoissa ja niityillä. Lue miten kaikin tavoin voit nauttia kukkaisloistosta.

 

 

Kukat ovat osa Suomen kaunista suvea. Luonnonkukkia käytetään kodin ja pihapiirin koristamiseen tai solmien kukkaseppele kaunistamaan asukokonaisuutta. Syötäviä villikukkia käytetään perinteisesti rohdoskäytössä ja osa luonnonkukista on myös syötäviä. Syötävistä luonnonkukista loihdit villimmät ateriat ja kukkia voi käyttää myös kattauksen syötäväksi koristeeksi. Kukkaloisto sopii myös kauneudenhoitoon, vaikkapa mökkisaunassa tehtävään jalka- tai hiuskylpyyn. Kokosimme Forest Foodyn vinkit syötävien villikukkien käyttöön sekä kukkien säilömiseen talven varalle.

 

 

Syötävien villikukkien käyttö

 

Luonnonkukat kaunistavat sinua niin sisäisesti ravintona kuin myös ulkoisesti kauneudenhoidossa.

 

Maitohorsman kukka_ForestFoody

 

 

Kukkaisvesi

 

Virkistävä juoma helteiseen iltapäivään.

 

Kukkaisvesi on helppo valmistaa. Kerää pihapiiristä maitohorsman, syreenin tai mesiangervonkukkia, huuhdo kukat puhtaalla vedellä ja laita ne pullolliseen tai kannulliseen vettä. Jätä vesi muutamaksi tunniksi jääkaappiin ja nauti raikas kukkaisvesi vaikkapa iltapäivän välipalahetkessä. Kukkaisvesi maistuu raikkaalta helteisen kelin virkistäjänä.

 

KUKKAISVESI

1 litra vettä

1/2 litraa kukintoja

Huuhtele kukinnot puhtaaksi ja lisää ne kannulliseen raikasta vettä. Anna veden maustua jääkaapissa muutaman tunnin ajan ja mieluummin yön yli. Nauti.

 

 

 

 

 

 

 

Mausta vesi heleillä mustikan kukilla.

 

 

Kukkaismehu

 

Säilö kesän kukkainen maku pulloon talven ajalle.

 

 

 

 

Kukkaismehu on hyvin pidetty salaisuus. Useiden kotoa löytyvät itse tehdyt marjamehut. Oletko jo tehnyt mehua maitohorsmasta tai mesiangervosta? Kukkaismehut maistuvat ihanalle ja tuovat mieleen kesän värit sekä maut syksyn ja talven iltoina.

 

MESIANGERVOMEHU

50 mesiangervon kukintoa

2 sitruunaa viipaloituna

1 1/2 l vettä

2 kg sokeria

1/2 dl sitruunamehua

Laita mesiangervon kukinnot ja sitruunan viipaleet puhtaisiin lasipurkkeihin. Kummenna vesi, sokeri ja sitruunamehuseos kiehuvaksi ja kaada se kukintojen päälle. Laita mehu 3-5 vuorokaudeksi jääkaappiin. Siivilöi mehu sitten kostean harsokankaan läpi. Laimenna mehutiiviste kylmällä vedellä suhteella 1 osa mehua, 5 osaa vettä. Tarjoa mehu jääkylmänä. Mehu säilyy pidempään pakastamalla.

Lähde: Luonnosta lautaselle: Mæhlum, Dreyer Hensley, Hensley.

 

 

 

Kukkaistee

 

 

Kupillinen haudutettua villikukkaa teehetkeen.

 

 

 

 

Kupillinen haudutettua kukkaisteetä tuo hurmaavan tuoksun teehetkeen. Hauduta yrttitee mieleisistä villikukista ja -kasveista. Käytä maitohorsman, mesiangervon tai kanervankukkkia tai tee niistä mieleinen teesekoitus.

 

Villikukkatee

 

KUKKAISTEE

Laita lusikallinen kuivattua luonnonkukkaa per teekuppi hautumaan 10 minuutiksi kuumaan veteen. Yrittitee on valmis nautittavaksi.

 

 

 

 

Kukkaisravinto

 

Kukat koristamassa kattausta tai villiruokana kokin taikomana.

 

Kukkaisravinto valtaa lautasia kauneudellaan. Syötävien villikasvien kukat sopivat useimmiten myös ruoanlaittoon. Voit koristella annokset luonnonkukkasin tai käyttää niitä raaka-aineena ruoanlaitossa. Hortoilu.fi -sivuston blogista löydät käyttövinkkejä maitohorsman käyttöön ruuanlaitossa.

 

Mikäli et itse ehdi tai voi kerätä kukkia ja haluat kukkaislumon ruokapöytääsi, niin voit tilata Forest Foodyn yhteisön ammattikerääjän keräämään sinulle tuoreita kukkia keruupalveluna tai osta markkinapaikasta luonnonantimista valmistettuja artesaanituotteita ja kuivattuja kukkia.

 

 

Villikukat kauneudenhoidossa

 

Luonnonkukat kaunistavat ihoa ja hiuksia.

 

Luonnonkukat kauneudenhoidossa ovat puhdasta lähikosmetiikkaa. Tee itse hiusvesi tai jalkakylpy luonnonkukista saunailtaan.

 

 

 

JALKAKYLPY JA HIUSHUUHDE

Tee oma jalkakylpy pihapiirin kukista hauduttamalla kasveja saunan lämmitysajan kuumassa vedessä. Käytä osa vedestä hiushuuhteena.

 

 

Luonnonkukkia käytetään myös kosmetiikan raaka-aineena. Forest Foodysta voit tilata luonnolliseen kauneudenhoitoon tehtyjä tuotteita suoraan pientuottajalta. Forest Foodyn kauppiaat valmistavat kosmetiikkatuotteita käsin suomalaisista villiyrteistä ja marjoista, luonnonmukaisesti viljellyistä kasveista, hunajasta ja korkealuokkaisista kasviöljyistä.

 

 

Aurinkoisin terveisin kukkaislumon keskeltä,

Forest Foodyn Sanna & Jenni